Trots skinande nya iPhone 6s och iOS 9, har en funktion som inte förändrats sedan första iPhone

Det är svårt att tro att iPhone har varit ute i mer än åtta år. Det är också svårt att tro hur mycket världen av datorns skrivbord, musik, och – naturligtvis – telefoner har förändrats under dessa åtta år.

Från batteritid på skärmstorlek och lagring och mer, har en anmärkningsvärd mängd förändrats under iPhone chassi under de senaste åtta åren, och dessa 10 diagram berätta.

Smartphone har varit omvälvande – och iPhone ledde omvandlingen.

Som webbplatsen visade nyligen, mycket har förändrats i våra iPhones, från en explosion i hastighet, avsevärt fler pixlar på skärmen, och en hel del mer lagringsutrymme. Heck, ens inbyggt-kodade program inte existerar på den första iPhone.

Hur iPhone växte upp

Fem funktioner nästa iPhone behöver (men förmodligen inte kommer att få), Apple att släppa iPhone 5SE, iPad Air 3, New iPhone inbyte program som heter “Handel upp med avbetalningar, Urban Armor Gear Trooper för iPhone 6s Plus: Lämna plånboken bakom och överlev droppar, Smartphone tillväxt nedgångar till 2008 års nivåer, där har Apple gå efter iPhone, Hur man leva med en 16GB iPhone eller iPad (och inte förlora ditt sinne), Apple äger upp till “den 1 januari 1970 iPhone bricking bug

Och ändå, genom hela den tiden och allt som förändring, det finns en funktion – och det är en stor en – det är nästan identisk i dag vad det var tillbaka i juni 2007: iPhone bärraket.

Ta en titt på bilden nedan. Den ursprungliga iPhone är till vänster och en iPhone 6s visas till höger. Att det finns mycket mer utrymme för ikoner. men iPhone 6s bärraketen är så utan tvekan att känna igen som originalet.

Den första iPhone jämfört med en iPhone 6s skärm

Android är inte som det. Först, nästan alla tillverkare skapar sin egen bärraket. Det är därför Samsung användare har fastnat med TouchWiz medan Nexus användare har den rena Google launcher erfarenhet.

Många Android-användare har ersatt de ursprungliga bärraketer helt, tillsammans med att skapa ett nytt utseende och känsla. Detta är mitt hem skärmen. Jag specialdesignade det med en kalender widget i mitten, en rad små vita ikoner som jag använder hela tiden runt kanten. De åtta färgglada runda ikoner är faktiskt mappar, och jag kan även se nätverksstyrka mycket lätt på min skärm.

Min noggrant anpassade Android startskärmen

iPhone, iPhone 7 prislappar kan hindra Kina försäljning, rörlighet, Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig, Smartphones, iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell, Apple, vill det eller inte, Apple verkligen har “mod” som krävs för att dumpa föråldrad teknik

Medan rikedomen av bärraketer appar för iOS inte verkligen konkurrera med det på Android, det finns en hel del ersättnings bärraketer tillgängliga. Tyvärr kan hem på iOS-knappen inte anpassas, men det finns tillräckligt många sätt att komma runt denna begränsning att iOS launcher program är fortfarande värt besväret.

Min största klagomål om iOS launcher är hur mappar presenteras. Jag kan inte stå de små ikonerna som visas i generiska mappar. Jag vill kunna anpassa mappikonerna, som jag gjorde på min Android-telefon. Jag har tittat, men har inte hittat en app som kan ersätta ikonen dynamiskt genererade iOS själva mappen.

Äpple

Ja, det är möjligt att undvika de generiska små mappikoner med en ersättare launcher, men det är lärorikt att notera att även den ikonen / mappvisning har funnits under en lång tid – sedan iOS 4 kom ut i juni 2010.

En av mina största klagomål om iOS jämfört med Android har varit en jämförande brist på flexibilitet. Till exempel finns det inget som på enheten programmering makt Tasker i iOS. Apple tillåter inte det. Och medan bärraketer motvilligt tillåten på iOS, du fortfarande kan inte mappa funktion hemknappen.

Det finns emellertid också fördelar för den bristande flexibilitet. Jag är en nörd, så jag är bekväm tweaking ner saker till en så låg nivå som jag kan få. Men många människor är det inte. Och konsekvensen av iOS gränssnittet gör det mycket mer bekväm och förutsägbara.

Låt mig ge dig ett exempel. Min fru och jag köpte vår Android-baserade Samsung Galaxy S4S samtidigt. Vi förde dem hem, och inom några korta dagar, hennes telefon var helt oigenkännlig från min telefon.

När jag lämnar henne min telefon, hon alltid frågar mig hur man hittar eller göra något – eftersom en del av dess funktioner är dolda i gester, helt olika skärmar, app lådor som fungerar helt annorlunda, och så vidare.

Detta gör att hjälpa vänner svårare också. När någon med en Android-telefon ber om hjälp, det är inte omedelbart klart vad launcher drivs eller ens hur man konsekvent komma till inställningarna.

Däremot är iPhone spektakulärt konsekvent. Du behöver inte verkligen behöver veta vilken version av iOS någon går för att hjälpa dem. Du kan i allmänhet peka dem i rätt riktning utan att behöva någon insikt i hur de har anpassat sin telefon eller ens apps de har installerat.

Detta gör också användarutbildning mycket lättare. Även om någon inte hade använt en iPhone sedan, säg, iPhone 3, om den personen skulle plocka upp en iPhone 6S skulle användningen vara omedelbart uppenbara. Visst kan det finnas vissa tweaks och funktioner för att räkna ut – liksom nya aktie paneler eller 3D Touch, men de skulle vara ytterligare saker att lära, inte de grundläggande grunderna är gemensamma för alla iPhone och iPad sedan de tidigaste dagarna.

Vissa kanske säger att detta konsistens är tråkigt (och jag har varit en av dem). Men det är också rimligt att erkänna att enhetlighet bidrar till att skapa en bekväm användarbas som förstår – på en ganska djup och personlig nivå – hur man använder enheten.

Detta är en viktig lärdom Microsoft missade när det skapade Windows 8 och tog bort Windows-gränssnittet flesta datoranvändare i hela världen hade kommit att bli så bekant med. Microsoft fortfarande inte har återhämtat sig från det misstaget och förmodligen aldrig kommer – åtminstone på operativsystemnivå.

Däremot kan vi ganska väl anta att vi kommer att kunna omedelbart hoppa in och använda iPhone 7, iPhone 8, och även iPhone X. Denna likhet, som konsekvens ger inte bara komfort till de mindre tekniskt lagd, det reducerar den kognitiva friktionen i en miljö avsedd för omedelbar produktivitet, inte intensiva studier.

Kommer jag att sakna Androids raketer om jag flyttar tillbaka till iPhone? Det kan du ge dig på. Det kommer utan tvekan att vara ett utslag av svordomar när jag inser något jag kunde ha lätt programmeras i Tasker är helt enkelt inte tillgänglig på iPhone.

Då igen, att kunna räkna på exakt hur en enhet beter sig och dela exakt upplevelse med ett par hundra miljoner medmänniskor har stort värde samt.

Förresten, jag göra fler uppdateringar på Twitter och Facebook än någonsin tidigare. Var noga med att följa mig på Twitter på @DavidGewirtz och på Facebook på Facebook.com/DavidGewirtz.

iPhone 7 prislappar kan hindra Kina försäljning

Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig

iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell

Gilla det eller inte, Apple verkligen har “mod” som krävs för att dumpa föråldrad teknik

Konsistens vs. flexibilitet

Apple 15 mars

En iPhone är en iPhone är en iPhone