Kan iPhone 5 tryck Li-Ion batterier till sin gräns?

Eftersom våra bärbara elektroniska enheter blir mer kraftfull, de krav de ställer på aggregat som förser dem med energi ökar. Apple fortsätter att packa mer och mer teknik i mindre och mindre smartphones är batteriet snabbt på att bli funktion som kommer att begränsa vad ryktas, nästa generations iPhone 5 är kapabel att göra.

Noam Kedem, VP av marknadsföring för Leyden Energy, ett Kalifornien-baserade företaget som tillverkar batterier för en mängd olika tillämpningar, inklusive hemelektronik och elfordon, tror att iPhone 5 kommer att ha en mycket större batteri än någon av sina föregångare, men det detta kanske inte är tillräckligt för att hålla enhetens runtime på samma nivå som den nuvarande generationen hårdvara.

IPhone 5 Batteriet kommer att behöva vara särskilt större än sin föregångare “, skriver Kedem.” Även med ökningen av batteriets X- och Y-dimensioner möjliggörs genom en större skärm, kan resultatet fortfarande vara kortare batteritid-i termer av run-time per laddning, livslängd och kalender liv “.

Problemet, i ett nötskal, är att eftersom litiumjonbatterier blev första kommersiellt tillgängliga redan 1991, transistortätheten i enheterna de makt har ökat med en häpnadsväckande ettusen gånger, men under den tiden batterienergitäthet har bara ökat trefaldigt .

Rörlighet, $ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå, iPhone, Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skador, iPhone, iPhone 7 prislappar kan hindra Kina försäljning, rörlighet, Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7 ? Det kommer att kosta dig

IPad 3 belyser precis vad ett problem batteritekniken har blivit för Apple. Denna enhet har ett Li-Ion nätdel som är 70 procent större än den för iPad 2, men ändå erbjuder en kortare körtid. Om du vill förlänga batteritiden, du kommer att behöva acceptera några kompromisser när det gäller vad enheten kan göra.

Det är uppenbart att Apple är nära att slå en vägg på hur mycket det kan pressa ut av aktuell batteriteknik.

Många – inklusive jag själv – kritiserade Apple för montering icke utbytbara batterier i iPhone och iPad. Detta ger Apple chansen att packa mer batteri i en enhet och samtidigt hålla storleken ner till ett minimum. Det eliminerar behovet av att batteriet har ett ärende och kontakter. Den moderna batteriet i en hemelektronik enhet är lite mer än en påse av kemikalier med några trådar som kommer ut av det. Genom att eliminera behovet av att batteriet har ett svårt fall, kontakter och liknande, har Apple kunnat krympa ner den totala storleken på batteriet, på så sätt få mer valuta för pengarna.

Men även detta trick går bara så långt.

Kedem tror att med iPhone 5, kommer Apple måste bli ännu mer kreativ med hur det packar elektroniken inne i iPhone runt batteriet, för att kunna maximera utrymmet för drivaggregatet.

På ett mer positivt, elektronik blir mindre och mindre för varje generation av iPhone, ger detta mer utrymme inuti enheten att fyllas av batteriet.

En annan fiende till batteriet är värmen. Inte bara värme som alstras av anordningen vid användning, men han värmen som uppstår vid enheten är laddad.

De högre effektbehov av de nya funktionerna i iPhone 5 kommer att innebära snabbare urladdning “, skriver Kedem.” Consumer otålighet kräver att laddningen sker så snabbt som möjligt, men desto kraftfullare batteri behövs i iPhone 5 kommer naturligtvis att ta längre tid att ladda vid användning av samma laddare som de tidigare iPhones “.

Om du vill ha en snabbare laddningstid innebär att en mer kraftfull laddare. Och en mer kraftfull laddare betyder mer värme produceras. “Att försöka minska laddningstider med en mer kraftfull laddare skulle sannolikt generera ännu mer värme och ytterligare förkorta batteriets livslängd”, varnar Kedem.

Värme är ett sådant problem med batterier som iPad 3 Li-Ion celler innehåller värmespridare för att avleda detta slöseri med energi och förlänger batteriets livslängd.

Det kommer att bli intressant att se hur Apple balanserar alla dessa faktorer i iPhone 5. Kommer företaget offer funktioner för batteritid? Kommer batteritid ta en träff? Kommer Apple ge upp och göra en större iPhone? Eller Apple fortfarande har några knep upp sin ärm för att få lite mer av den åldrande Li-Ion teknologin.

Vi får vänta och se.

iFixit.

$ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå

Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skada

iPhone 7 prislappar kan hindra Kina försäljning

Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig