Fujitsu Siemens Lifebook P1610 Review

Mot slutet av 2005 Fujitsu Siemens lanserade sin Life P1510, en ungefär A5-storlek cabriolet Tablet PC. Vi kom ut i stort sett positiv till detta system, men hade vissa reservationer om skärmupplösning, USB-port tillhandahållande och batteritid. Så har dess efterföljare, Life P1610, lyckats ta itu med dessa frågor?

Design, mätning 23.2cm av 16.7cm med 3.45-3.7cm, du nästan känner att du kan glida Life P1610 i en ficka (du kan inte riktigt, faktiskt). Även om dess dimensioner är identiska med P1510, ser vi dem på nytt tack vare den mellanliggande ankomsten av liknande storlek (även om något ljusare) UltraMobile PC (UMPC) i mars 2006. I “post-UMPC” eran, fullt utvecklad funktionalitet av konvertibel P1610 är tilltalande jämfört med ett tangentbord mindre UMPC.

Life P1610 väger högst 1,2 kg. Vårt urval översyn kom med en 6-cells batteri som sticker ut ca 2 cm från framkanten, vilket ger en utökad handledsstöd området. En valfri 3-cells batteri passar flush, vilket minskar den totala systemvikt till 1 kg men leverera kortare batteritid.

Oavsett vilken batteriet du väljer Life P1610 känns bekvämt i handen eller skurk av en arm, det är verkligen en mycket mer ergonomisk att använda i Tablet PC-läge än vissa konvertibla tabletter som vi har sett.

En ytterligare användbarhet boost kommer från den passiva pekskärm, vilket innebär att det finns ingen anledning att använda pennan som aktiv skärm Tablet PC behöver för direkt interaktion skärm. Med en passiv skärm, kan du helt enkelt prod med en fingertopp. Om du vill använda en penna, eller behöver det för funktioner som handskrift, det finns en plast en i en fjäderbelastad facket på den högra sidan av systemet. Displayen på 8.9in. över diagonalen, är av samma storlek som P1510-talet, men upplösningen förstärks till 1280 x 768 bildpunkter (upp från 1,024by 600).

Life P1610 har en liten säkringsmekanism mellan de övre och nedre sektionerna. Detta gör lite mer än förhindra signifikant rotation mellan de två sektionerna, när locket är stängt. Vi skulle ha föredragit en fast lås.

Tangentbordet lider något eftersom det är en så liten enhet, och personer med stora händer kan det vara en utmaning att touch-typ i hög hastighet. Fujitsu Siemens har gjort det mesta av det tillgängliga utrymmet, men: det finns två tredjedelar storlek rad av funktionstangenter ovanpå antalet rad, är relativt stort på mellanslagstangenten, det finns en uppsättning av inverterade T markören vallar, och en decent- stora Enter. De små handledsstödet området hus vänster och höger mus funktioner, medan markören flyttas sköts av en styrpinne inbäddat mellan G, H och B-knapparna.

Funktioner; Vår granskning prov av Life P1610 körde Windows XP Tablet PC Edition 2005, även om Windows Vista Business finns också. Processorn är en Intel Core Solo ULV U1400-processor på 1.2GHz, med 2 MB nivå 2-cache och en 533MHz front side bus. En blygsam 512 MB RAM installerades på den inre DIMM-plats, som kan utökas till högst 1 GB.

Intel 945GMS Express chipset ger också systemets integrerad grafik. Du kan välja antingen en 60GB hårddisk, installerad i vår prov, eller en 80GB enhet. Lokala och personliga område trådlös anslutning kommer i form av Intels PRO / Wireless 3945ABG adapter och Bluetooth 2.0 respektive, medan fast Gigabit Ethernet är också integrerat. Vi gillar det faktum att, som vanligt, ger Fujitsu Siemens en handbok om / strömbrytare för Wi-Fi-radio.

För stort område trådlösa anslutningar, finns det en valfri en 3G / HSDPA-modul som skulle öka systemets pris till £ 1548 (exkl. Moms).

En av de frågor som vi hade med Life P1510 var en relativ brist på portar och kontakter – en konsekvens av dess diminutiva dimensioner. Life P1610 är liknande begränsat: det finns två USB 2.0-portar på den högra kanten tillsammans med en SD-kortplats samt hörlurar och mikrofon. På den vänstra kanten är en enda typ II PC-kortplats. På baksidan hittar du RJ-11 (modem) och RJ-45 (Ethernet) anslutningar och skyddas av ett gummihölje, en VGA-ut-port.

Life P1610 saknar också en optisk enhet, men en titt på önskan är att fler USB-portar och en FireWire (IEEE1394) kontakten. De två USB-portar som finns är väl separerade, så det borde vara möjligt att använda båda samtidigt – även om en av dem är ganska nära till strömkontakten.

Prestanda och batteritid

Vi hittade Life P1610 skäligen svarar när du kör vanliga affärsapplikationer, även om vi skulle råda att uppgradera standarden 512 MB RAM fullt 1GB – särskilt om du avser att köra Windows Vista. Klart med sin 1,2 GHz processor och integrerad grafik, är detta inte ett system som du bör överväga att köra compute- eller grafikintensiva applikationer på.

Fujitsu Siemens hävdar 4,5 timmars liv från 3-cells batteri och 9 timmar från 6-cells batteri som medföljer vår enhet.

Slutsats; De Life P1610 visar de kompromisser som måste göras för att producera en liten-format anteckningsbok. Skärm och tangentbord är båda lite trånga, och vem som helst med dålig syn och / eller stora händer kan hitta systemet svårt att komma överens med. Dessutom, om du behöver en optisk enhet för dagligt bruk, bör du nog leta någon annanstans. Annars är detta en snygg och funktionell ultraportabel bärbar dator som, enligt vår mening, ger mycket mer än någon UMPC av liknande storlek och vikt.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator