Fujitsu Siemens Lifebook P1510 Review

Fujitsu Siemens är en Tablet PC specialist, producerar både skiffer-stil enheter som Stylistic ST5022 och konvertibler som Life T4010C. Företagets senaste erbjudande är ett diminutiv cabriolet system som i clamshell läge rivaler Toshibas Libretto U100, medan i Tablet PC-läget är något tjockare att Motion Computing har skiffer-stil LS800. Vid första anblicken åtminstone har P1510 alla design elegans vi förväntar oss från Fujitsu Siemens.

Design

Den mest anmärkningsvärda aspekten av Life P1510 är, naturligtvis, dess storlek. Mäter bara 23.2cm bred och 16.7cm djup av 3.4-3.7cm hög, ser denna bärbara dator liten även när den placeras mot den minsta ultraportabel: Fujitsu Siemens hävdar också att detta 1kg systemet är den lättaste cabriolet Tablet PC tillgänglig.

Som med alla konvertibla Tablet PC, svänger skärmen på en central gångjärn att ligga platt på tangentbordet, visa yttersta. I detta format systemet är lätt att hålla i ena handen samtidigt petade på nära-A5-storlek skärmen med andra. Skärmen åtgärder 8.9in. över diagonalen och har en upplösning på 1024 x 600 pixlar. Bredbildsformat kan inte riktigt ta emot två dokument på en gång när Life P1510 används i clamshell läge, vilket är synd.

Om tangentbordet var något mindre skulle vi behöva uttala det oanvändbart för berörings skriva, men vi fann det bara om OK. QWERTY och siffertangenterna är 15mm bred och 13mm hög, medan funktionstangenterna något mindre, hela tangentbordet använder så mycket av den tillgängliga bredd som möjligt.

Människor med stora händer kan hitta tangentbordet bara en lite för liten för komfort. Vi fann det tog ett tag att uppnå precision med Trackpoint placerad mellan G, H och B-knapparna och de tre musknapparna nedanför tangentbordet, men arrangemanget kände sig bekväm nog efter lite övning.

Funktioner

Till skillnad från de flesta av Tablet PC använder Life P1510 en passiv pekskärm som kan aktiveras genom någon hårt föremål – en nagel, till exempel – och inte bara den medföljande pennan. Det finns en penna, naturligtvis, som lever i en fjäderbelastad fack på framsidan högra kanten av systemet (sett i clamshell läge).

Den Life P1510 drivs av en ultralåg spänning 1.2GHz Pentium M 753-processor med stöd av 915GMS chipset med den integrerade Intel Graphics Media Accelerator 900 modul. För trådlös anslutning får du 802.11 a / b / g och Bluetooth 1.2 – båda kan slås på och av via en knapp på den högra kanten av systemet. Systemets 512 MB RAM (utbyggbart till maximalt 1 GB) och en 60 GB hårddisk innebära att det är osannolikt att sträckas med allmänna workaday aktiviteter.

På grund av sin ringa totala storlek, kan Life P1510 inte plats för en optisk enhet: om du behöver en, en extern USB 2.0 multi-format DVD-brännare finns (den citerade £ 1233 pris moms ex inkluderar detta alternativ.). En annan extrautrustning är en 6-cells 5,200mAh batteri (38 £ ex. Moms) som sticker ut något från framsidan av systemet när det är monterat. Standarden 3-cells 2,600mAh batteri ger en påstådd 3 timmar i livet, medan den större enheten fördubblar detta, enligt Fujitsu Siemens.

När det gäller anslutningsmöjligheter är berörda, den högra sidan rymmer en SD-kortplats och en USB-port, medan den vänstra sidan är hem till ett Compactflash-kortplats, mikrofon och hörlurar uttag, och en andra USB-port. På den bakre kanten är Ethernet (RJ45) och modem (RJ11) uttagen och en VGA-ut-port. Den inbyggda mikrofonen är förnuftigt ligger på vänstra kanten av fascia.

Säkerhet tas om hand av en fingeravtryckssensor, som ligger till vänster på skärmen. Samt programvara för att hantera igenkänning av fingeravtryck, Fujitsu Siemens buntar Dial Keys, som sätter beröringskänsliga tangentbord på skärmen för att ange siffror och bokstäver, en rad “skinn” för detta program ger olika alfanumeriska arrangemang, såsom en vertikal numeriskt tangentbord eller två halvcirklar av bokstäver och tecken anordnade i botten till vänster och höger på skärmen.

Corels Grafigo, ett vektorbaserat ritprogram, ingår också, plus en trådlös LAN-hanteringsverktyg som kallas Odyssey som låter dig ställa in trådlösa LAN-profiler för att arbeta i olika miljöer. Fujitsu Siemens lägger också en uppsättning genvägar till många inställningar som normalt finns i kontrollpanelen. En kopia av Norton Ghost och ett år till ett värde av F-Secure antivirus rundar saker.

Den Life P1510 kör Windows XP Tablet Edition 2005 (med Service Pack 2), vilket inkluderar Windows Journal program som vi använde för att testa handskriftsigenkänning via P1510 passiva skärm. Vi stött på några större problem än vanligt, och konverteringskursen från handskrift till redigerbar text var bra.

Prestanda och batteritid

Ultraportabla bärbara datorer som Life P1510 representerar alltid en kompromiss mellan storlek och användbarhet, ett typexempel vara USB-portar: vi skulle ha velat mer än två på själva systemet, men det skulle vara svårt att hitta utrymme för dem. För att få mer USB-anslutning (två extra portar), behöver du extra portreplikator (£ 36 ex. Moms), som också innehåller en port Ethernet (RJ45) och en VGA-kontakt.

Den 8.9in. Skärmen är inte verkligen lämpar sig för visning stora kalkylblad eller komplexa dokument, medan tangentbordet kan vara precis för små för vissa användare att hantera bekvämt. Men när de används i tablettläge, är den kompakta och lätta P1510 lätt att vagga i en arm.

Vi gillar den passiva pekskärm, eftersom det är ofta mer praktiskt att prod skärmen med ett finger för att använda pennan. Å andra sidan, erbjuder en aktiv skärm bättre noggrannhet, plus stöd för vänster och höger musknapp emulering.

Den Life P1510 sprang varma på undersidan under processorn. Fujitsu Siemens säger den slutliga modellen kommer att ha mer isoleringsmaterial här än vår som föreskrivs.

Prestandamässigt är 1.2GHz / 512 P1510 med integrerad grafik utrustade för att hantera vanliga uppgifter såsom produktion Office-dokument, surfa och e-post. Dess Mobile 2002 Produktivitet poäng av 149 är ingen skam, men ingenstans vad en presterande skulle leverera (en bra bit över 200). Om ni insisterar på att driva tunga innehåll program eller spel skapande, vara beredd på tröghet – att inte tala om ögon stam.

Batteriets livslängd är mer oroande. Med standard 3-cell 2,600mAh enhet Mobile 2002 rapporterade bara två timmar och 8 minuter, vilket är ganska begränsande för den mobila professionella på vilken P1510 är klart riktade. För att få mer drifttid, du behöver för att genomföra mer restriktiva inställningar för strömhantering (vi körde i skrivbordsläge med en medelmåttig bildskärmens ljusstyrka), eller välja den 6-cells 5,200mAh batteri, som levererade en mer respektabel 4 timmar och 19 minuter “liv. Avvägningen, naturligtvis, är att 6-cells enhet driver systemet vikt väl över 1 kg.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator