EU ups antitrust tryck på Google, citerar NSA skandal, Android dominans som en faktor

Europeiska tillsynsmyndigheter kan snart återkomma en föreslagen uppgörelse med Google som kontinenten steg upp sin offensiv mot sökandet jätten.

The Wall Street Journal på tisdagen citerade personer med insyn i ärendet, som pekar på den troliga återupptagandet av ett antal antitrust burkar, som kan se Silicon Valley affisch mark tillbaka i varmt vatten efter att tidigare nå ett brett spektrum av antitrustförlikningsavtal.

Som en sond stängs öppnas en annan sond?

Det kan vara det sista punch EU konkurrenskommissionär Joaquin Almunia kastar han förväntas lämna sin position som den 28 medlemsstatens främsta konkurrens tjänsteman i november.

Enligt en antitrust advokat talar till tidningen, oron förvärrades efter National Security Agency övervakning skandal, i vilka handlingar läckt av Edward Snowden föreslog en nivå av medverkan, på Silicon Valley del i inhemska och internationella spioneri.

Men någon återupptagande av Europa en uppgörelse nådde med Google (för en fjärde gång) skulle vara nästan utan motstycke. Det har dock visar en nivå av komplexitet med att förhandla villkor på båda sidor.

Europeiska kommissionen kommer också uppgift att undersöka Android, sökandet jätte mobila plattform, som en möjlig krok för ytterligare undersökningar. Antitrust arm i Brysselbaserade kommissionen nyligen skickat ut förfrågningar till mobiltelefontillverkare detalj sina kontakter med programvaran, enligt tidningen. Android är fortfarande den mest populära mobil programvara i världen, med Apples släpande bakom.

Medan Android ännu inte varit huvudfokus för kommissionen, istället tar på sökning som sin främsta yxa att slipa, kan det mycket sannolikt att bli en, en person berättade publiceringen.

? Artificiell intelligens, Googles DeepMind hävdar viktig milstolpe i tillverkningsmaskiner tala som människor, utvecklare, Google köper Apigee för $ 625.000.000, Cloud, Box integreras med Google Docs, Spring, Mobility, Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre

Kommissionen undersöker vissa Google praxis när det gäller Android ekosystemet. Vi är för närvarande i undersökningsstadiet och formella förfaranden inte har öppnats “Almunia, tidigare sagt.

? Googles DeepMind hävdar viktig milstolpe i tillverkningsmaskiner tala som människor

Google köper Apigee för $ 625.000.000

Box integreras med Google Dokument, Spring

? Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre