Ecuador och Storbritannien planerar nya samtal över Assange

Utrikesministrarna i Ecuador och Storbritannien kommer att träffas senare i veckan för att diskutera bryta dödläget över Julian Assange, med Ecuador inställd att föreslå överföra Wikileaks grundare till Sverige utan att någon arrestera honom.

Mötet kommer att äga rum vid sidan av ett möte FN: s generalförsamling i New York, Ecuador utrikesminister Ricardo Patiño sade i en tweet på fredag. Den brittiska utrikesdepartementet bekräftade detta till webbplatsen på måndag.

Assange är efterlyst för förhör i Sverige under anklagelser om sexuella övergrepp. Efter att ha uttömt sina lagliga alternativ i Storbritannien för att bekämpa utlämning, tog han sin tillflykt till Ecuadors London ambassaden i juni och var därefter, beviljas politisk asyl, – ett begrepp som inte erkänts av Storbritannien.

Nu verkar det som Ecuador överväger att flytta Assange till Sverige trots allt, men bara om han kan beviljas säker passage av de brittiska myndigheterna och tillåtas att röra sig rakt in i Ecuadors Stockholm ambassad.

“[A] möjlighet är att Ecuador kan få tillstånd att flytta honom, om det behövs, till vår ambassad i Sverige, och processen kan gå vidare i skydd av Ecuador och med tanke på kraven i den svenska rättsliga processen” Patiño sade på fredag .

Andra diplomatiska alternativ som nämns av Patiño i sin tv-intervju ingår låta Assange fri lejd till Ecuador, och arrangera de svenska myndigheterna att intervjua Assange i London ambassaden.

Svenskarna har redan gjort klart att de inte vill göra ett specialfall för Assange. Inte heller UD, som upprepade gånger har sagt att Wikileaks grundare kommer att arresteras så snart han lämnar den ecuadorianska ambassaden i Knightsbridge.

Patiño föreslog också att Ecuador inte hade uteslutit att ta fallet Assange till Internationella domstolen.

Säkerhet, FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska Gov’t tjänstemän, säkerhet, WordPress uppmanar användare att uppdatera nu för att åtgärda kritiska säkerhetshål, säkerhet, Vita huset utser först Federal Chief Information Security Officer, säkerhet, Pentagon kritiseras för cyber -emergency svar av regeringen vakthund

Assange hävdar att påståendena i Sverige är ett knep som syftar till att på något sätt se honom utlämnad till USA, där han kan eller inte kan åtalas över, Cablegate läckor, för två år sedan.

FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska Gov’t tjänstemän

WordPress uppmanar användare att uppdatera nu för att åtgärda kritiska säkerhetshål

Vita huset utser först Federal Chief Information Security Officer

Pentagon kritiserats för cyber nödsituationer av regeringen vakthund