E-TEN Glofiish X500 + Review

E-TEN: s handdatorer tenderar att packa i funktioner både vad gäller hårdvara och mjukvara, och det finns ingen tvekan om att företaget försöker svårt att höja värdet på sina enheter. Med Glofiish X500 + en viktig del av det mervärde kommer i tre funktioner som vi har notseen i kombination innan: GPS, Windows Mobile 6 Professional och en VGA-upplösning. Lägg i andra extra, och detta är en ganska speciell handdator.

Design, The Glofiish X500 + kan inte beskrivas som elegant: det är ganska högt på 113mm, även om dess bredd (59.5mm) och tjocklek (15,5 mm) är i nivå med små format handdatorer som Orange SPV M700. Vid 146 g finns det cirka 50 procent mer i vikt att bära än du skulle ha med en typisk mobiltelefon. Men dessa premier kan vara värt att betala med tanke på mängden som pågår inne i den här enheten.

Skärmen upptar den centrala delen av fascia, med genvägsknappar på både toppen och botten. Under skärmen är samtalet och avsluta knappar plus två softmenu knappar och en förskjutning rektangulär navigeringsknappen. Ovanför skärmen finns ytterligare två knappar: en tar dig till skärmen Idag, medan de andra bränder upp den integrerade GPS-mottagaren. Statuslampor är också här, som är tal.

Den pekskärm åtgärder 2.8in. från hörn till hörn. Detta är samma storlek som den Orange SPV M700 skärm, även om extra höjd Glofiish X500 + ger en illusion av att skärmen är något mindre. Skärmen ger en full VGA (480 x 640 pixlar) upplösning: både Windows Mobile 5 och Windows Mobile 6 är i stånd att stödja VGA-skärmar, men enheter som erbjuder det är sällsynta.

Den enda tre som kommer att tänka på är T-Mobile nyligen överdimensionerade tvådelad Ameo Orange SPV M5000, som vi granskat mot svansen slutet av 2005 (och varianter av denna enhet från andra operatörer), och Fujitsu Siemens Pocket LOOX 720, en osammanhängande hand vi tittat på i september 2004.

Flera knappar och kontakter är varierade runt kanten av Glofiish X500 +. Till vänster finns volymknapparna och en knapp som på ett kort tryck startar röststyrning programvara och på ett längre tryck tillåter dig att göra en röstinspelning. Ett headset jack är också här.

Den högra kanten inrymmer on / off knapp och en kamera kontrollknapp. På coh botten är en microSD-kortplats och mini-USB-kontakt för ström och PC-anslutning. Pennan, en lätt utvidgning av, bor i ett hus längst ned till höger på enheten, på baksidan.

Den Glofiish X500 + levereras med en nätadapter, en USB-kabel för PC-anslutning, en stereo headset, en reserv penna, en plånbok stil skyddsfodral, ett skärmskydd och aprinted “komma-igång” guide.

Funktioner, The Glofiish X500 + är en quad-band GSM-enhet med GPRS / EDGE stöd plus integrerad Bluetooth (2,0) och Wi-Fi (802.11b / g) anslutning.

Som en Windows Mobile 6 Professional, handhållna den Glofiish X500 + kan dra nytta av hela skalan av företagsdatadelning och synkroniseringsfunktioner som erbjuds av Microsoft Exchange Server 2007. Anordningen själv innefattar också ett betydande antal förbättringar jämfört med Windows Mobile 5. Mer detalj, läs vår recension av Windows Mobile 6.

E-TEN ger 128 MB ROM och 64 MB RAM. Efter en hård återställning vår provet hade en skugga under 30 MB ledigt lagringsutrymme. Du kan utöka detta med microSD-kort, facket, som redan påpekats, är lättillgängligt på den nedre kanten av enheten.

Chanserna är dock att du kommer att behöva denna kortplats för navigeringsprogram, och extra lagringsutrymme kommer att begränsas till vad som inte upptas av programvara och kartdata. Om du behöver mer utrymme, måste du göra en del kort byte.

Den SiRFstar III GPS-mottagaren kan användas för en uppgift, även om ingen tredje part navigationsmjukvara är närvarande. Ett program som heter Plats SMS (som vi har sett tidigare på E-TEN handenheter) kan användas för att skicka din nuvarande latitud och longitud inom ett SMS-meddelande. Det finns flera fördefinierade textsegment som kan redigeras, eller så kan du skriva din egen SMS-meddelande från scratch.

En annan förinstallerad applikation som E-TEN tror passar näringslivet är ett visitkort scanner. Detta kan användas i samband med den integrerade 2-megapixel kamera för att fånga information från visitkort och importera den till kontakter.

Teorin är sund, och det finns en bestämd vädjan till idén om att kunna ta itu med visitkort kort efter ett möte, kanske när du reser, i stället för att vänta tills du är tillbaka på kontoret. Under tester visade programvaran för att vara ganska opålitliga. I vissa fall fångas uppgifter mycket väl, men i andra vi befann oss behöva redigera nästan varje område, i dessa fall skulle det ha varit lika snabbt att mata in information direkt i Kontakter med hjälp av Glofiish X500 + ‘s skärmtangentbordet.

Huvudkameran är också, naturligtvis, lämpligt för att ta stillbilder och video. Den har autofokus och makroläge, och E-TEN innehåller några verktyg för att redigera bilder. Anordningen innefattar även en FM-radio. Antennen är inrymt i det medföljande stereoheadset, så du måste använda detta om du vill lyssna på radio. 2,5 mm kontakt innebär att du behöver en konverterare om du vill lyssna på musik som spelas av Windows Media Player genom ett headset med en 3,5 mm-uttag.

Andra tillämpningar inkluderar en backup / restore verktyg och en alternativ skärmen Idag kallas M-Desk som ger en flikar, ikonbaserad väg in program på enheten. Samtidigt Birthday Reminder hjälper dig att hålla koll på årsdagar oberoende av kalendern. Det kommer att utfärda påminnelser ett visst antal dagar före varje händelse.

Prestanda och batteritid, E-TEN yrkanden Glofiish X500 + levererar 5-6 timmars samtalstid, 12-14 timmar Pocket PC-användning och 5-7 timmars GPS operation. Vår vanliga batteritid test där vi ställa in enheten att spela upp musik kontinuerligt från en fulladdat batteri med skärmen tvingas stanna på, levererade en över genomsnittet 8 timmar och 28 minuter musik.

Den Glofiish X500 + ‘s högupplösta skärmen ger mycket klartext, vilket gör det till ett nöje att surfa på webben och läsa dokument på den här enheten.

Slutsats, The Glofiish X500 + är inte den mest attraktiva av handdatorer, men det förpackningar i ett stort antal funktioner. Några av mjukvaru extramaterial kan ha begränsad vädjan till företagsanvändare, men kärnan Windows Mobile 6 Professional bunt har mycket att erbjuda mobila yrkesmän.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator