Dra gränserna för webben

Det kommer emellertid inte att markera första gången Internet användes för att samla in elektorsröster. Men skulle det?

Singapores regering beslutade mot avlyssning på webben under landets förra valet 2001, med hänvisning till bristande säkerhet och sekretess som viktiga hinder. På senare tid, berättade sin val- avdelningen för webbplatsen Asien som Internetröstning är osannolikt att ske i framtiden, där elektronisk röstning kommer att begränsas till användningen av en kiosk belägen vid vallokalen i stället för Internet.

Singapores oro är inte ogrundad.

USA staten Ohio gav president George W. Bush nästan 4000 extra röster på grund av en överföring hicka som resulterade i felaktiga preliminära valresultat som publiceras på nätet. Ett år innan hackare lyckats tränga in i nätverket av en e-röstning mjukvaruföretag i USA.

Rapporter om säkerhetsöverträdelser och sårbarheter i mjukvara fortfarande göra nyhetsrubriker på en vecka, om inte dagligen. Det är litet konstigt då att det finns väljare som starkt motsätter sig idén om Internetröstning.

En singaporiansk berättade webbplatsen Asien: “Den som trodde på idén om Internetröstning är dåligt informerade och uppenbarligen har ingen förståelse för den demokratiska processen.” Han föreslog att röster via webben alltid kan spåras tillbaka till användaren via sin dator unika IP (Internet Protocol). “Det är inte så mycket aktualitet att det ska hända, men tanken på det som förlamar väljare.

Skura nätet och du hittar framställningar mot användningen av webben, och även elektroniska kiosker, för att samla röster i ett val.

Men vissa har hävdat att möjligheten att rösta från bekvämligheten av en hemdator kan uppmuntra en högre deltagande. Eftersom är obligatoriskt att rösta i Singapore, låga valdeltagandet är inte ett problem i ö-staten.

Telekom; Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom, Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar, Cloud, Michael Dell på balans EMC affär: “Vi kan tänka på årtionden

USA har dock kämpat med trög valdeltagande. I ett land där varje röst räknas, och berättar blev en gång skämt i staden, skulle netto röstning spela en viktig roll för att uppmuntra en annars-likgiltig väljare att delta.

Men, hur behovet av sekretess? Frågan är dock om det någonsin kan vara absolut sekretess.

Varje dator eller ett nätverk som är ansluten till webben riskerar möjligheten att falla offer för en virusattack eller olaglig port scan. Varje gång du besöker nätet för att göra ett köp, boka en flygstol, chatta med en vän, eller helt enkelt att surfa en webbplats, det finns alltid en chans att någon spårnings varje steg. Heck, även Amazon vet att jag tycker om att lyssna på låtar från Barry Manilow och som tio DVD-titlar jag senast tittade på sin webbplats.

Men Internet har blivit en så integrerad del av ekonomin och samhället som de flesta av oss är villiga att acceptera farorna, utan istället valt att minska dessa risker med antivirus verktyg, brandväggar och anti-intrång applikationer.

Visst, om det verkligen ville, en regering kan mycket väl vara villiga att sikta genom miljontals väljare namn, spåra identitet online-väljare och straffa dem som valde oppositionen. Men hur många är villiga att göra allt detta och riskerar att utsättas och kastas ut ur kontoret?

Sun Microsystems ordförande Scott McNealy gav en lysande one-liner som ganska mycket sammanfattar det snyggt: “. Du har redan noll sekretess – komma över det”

Och lest vi glömmer, var det inte så länge sedan där några av oss var oroliga att utbyta meddelanden via e-post och fånga personuppgifter på nätet på grund av integritetsfrågor. Vi kom över det.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”