Apple har bara ökat iPhone batterikapaciteten med 12 procent på sex år

En gång i tiden – en liten stund efter dinosaurierna var roaming jorden – det som höll tillbaka datorer var Moores lag. Du kan inte få tillräckligt transistorer i en processor för att göra allt som förväntades av hårdvaran, och det tog 12 till 18 månader för att transistorn förmåga att fördubblas, med resulte några fler megahertz.

Nu med processorer tickar tillsammans på gigahertz hastighet, och kisel med fler kärnor som du kan skaka en pinne av RAM på, är processorkraft inte mycket av en fråga. Visst, det är trevligt att ha mer makt, men om du inte gör något som 3D-modellering, videoåtergivning, knastrande stora siffror, eller high-end spel, är chansen att de flesta av att makten går till spillo.

Förskjutningen i fokus från datorn till post-PC-enheter har bara påskyndade nedläggningen av betydelse processorn. Med mobila enheter, det är inte processorkraft som är viktigt, men makt att köra processorn och resten av enheten. Att vara bortkopplad från en konstant strömförsörjning sätter en stor press på batteriet, och som vi har flyttat från nickel-kadmium-teknik för att nickel-metallhydrid till den mer moderna litiumjon har energitätheten ökat dramatiskt. Men på flipside till detta är det tryck för att göra anordningar som små och så tunn som möjligt, vilket begränsar det tillgängliga utrymmet för batteriutrymmet.

Det är en fin balansgång.

Samtidigt gräva igenom Apples FCC anmälningar för nya iPhone, kom tech plats Anandtech över batteri specifikationer för iPhone 5s och iPhone 5c. När vi granskade dessa slog det mig hur lite iPhone batterikapaciteten har ökat under de sex åren har varit ute, och ändå hur mycket mer enheten gör.

I reala termer, en ökning på bara 12 procent. Den ursprungliga iPhone kom utrustas med en 1400 mAh batteri, medan iPhone 5s levereras med en 1570 mAh. Det intressanta är att batterikapaciteten sjunkit när iPhone 3G slog scenen, föll till 1150 mAh, och bara ökar till 1219 med lanseringen av iPhone 3GS.

iPhone batterikapaciteten inte överstiga den för den första generationen luren tills iPhone 4 släpptes, som kom utrustade med en 1420 mAh batteri.

Under den tiden har Apple hållit batterianvändningstider för mobiltelefonen under olika förhållanden ungefär samma, medan samtidigt lägga till funktioner såsom en näthinnan display och mer kraftfulla processorer. I själva verket, att 12 procent större batteri i iPhone 5s driver en 64-bitars processor som är 40 gånger snabbare än den som finns i den ursprungliga iPhone, och en GPU som är en svindlande 56 gånger snabbare.

Rörlighet, australiska flygbolag förbjuda Samsung Galaxy Note 7, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, rörlighet, Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig, Smartphones, iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell

Det är en ganska prestation och ett bevis på hur mycket mer effektiv kisel har blivit nu när vi gör mer användning av mobila och förlitar sig mer på batterier för att driva enheter.

Under samma tid har volymen av iPhone minskat från ca 81 cm 3-55 cm 3. Vikten har sjunkit från 135 gram till en petite 112 gram.

Eftersom iPad har funnits på marknaden, det är batteriets kapacitet har fördubblats, medan iPad mini har ett batteri som är mer än dubbelt så stor kapacitet av iPhone 5s.

Australiska flygbolag förbjuda Samsung Galaxy Note 7

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig

iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell