AARNet lanserar Australian SDN testbädd

AARNet har formellt lanserat en australisk programvara definierade nätverk (SDN) testbädd som förbinder forskare i nio universitet och Data61 – det sammanslagna NICTA / CSIRO Digital produktivitet enhet – med bidrag från Australian Research Council.

Tillkännagivandet gjordes på måndagen vid OpenTech OZ SDN Symposium i Sydney av David Wilde, AARNet CTO för nätverksarkitektur. Det följer en 2014 ansökan om bidrag från Vijay Sivaraman, docent vid Institutionen för elektroteknik vid UNSW.

Infrastrukturen vi har infört har finansierats till stor del av en Lief [Linkage infrastruktur, utrustning och utrustning] bidrag från Australian Research Council att Vijay lyckades vinna i samband med nio andra universitet, “Wilde sa webbplatsen.” Det slutade ungefär $ 350.000.

ARC finansiering under tre år och redan närmar sig slutet av det första året.

“Vi har hälften av platserna är anslutna och i slutet av månaden ska vi ha dem alla anslutna”, säger Wilde.

De nio universitet som deltar är: The University of Adelaide, University of NSW, The University of Technology Sydney, RMIT University, University of Queensland, University of Wollongong, Australian National University, Swinburne University of Technology, och Macquarie University.

Vi har infört en central SDN nav över AARNet nätverket och vart och ett av de universitet och Data61 har installerat SDN växel på deras egna webbplatser och vi ansluter till det centrala navet “, säger Wilde.” Detta gör forskarna vid de olika platserna till köra experiment och samarbeta över infrastruktur som simulerar den faktiska internet.

Det centrala navet består av växlar i Sydney, Adelaide, Perth, och Seattle som gör det möjligt för forskare att skicka trafik över interkontinentala distanser, som de inte skulle kunna göra inom sina egna nätverk, förklarade Wilde.

Australiska flygbolag förbjuda Samsung Galaxy Note 7, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow, Quantum computing kan ha gjort mål i Australian forskningsfinansiering runt, ANZ Bank att blanda tech verkställande däck

AARNet hoppas också att Seattle navet möjliggör forskningssamarbete med utländska institutioner.

Vi har redan tagit upp samarbetet med ESNet [Energy Sciences nätverk som drivs av US Department of Energy] “, sade Wilde.” Vi planerar också att samarbeta med Internet2, som är den amerikanska motsvarigheten till AARNet, och med en annan global SDN testbädd som drivs av AmLight [en forskningsnätverk som länkar institutioner i USA och i Sydamerika].

“Fokus vi tar är på interdomän SDN. Det har skett en hel del arbete av Google och andra på SDN inom en datacenter men det är allt sitter inom en organisation,” säger Wilde.

Vad vi försöker att göra det möjligt med denna testbädd är begreppet SDN mellan organisationer. Det har tillämpningar för internet knutpunkter för tjänsteleverantörer och så vidare. Det finns en enorm komplexitet och eventuella säkerhetsfrågor kring detta. Det är något som inte har undersökts för mycket just nu.

Telekomföretag, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom, Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar, Cloud, Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden, Nätverk, hur man titta på NFL fotboll på nätet i höst

Kvaliteten på tjänsten är en annan fråga som Wilde vill ha undersökts.

How do you styra trafiken på högkvalitativa banor och prioritera att över annan trafik? Det är något som intresserar mig för AARNet. Vi har två vägar till Singapore. Den ena är en mycket lång väg som i allmänhet är underutnyttjade. Den andra är mycket kortare men ofta överbelastad. Så kan jag skicka stora långsamma flöden över den långa vägen och snabba som är känsliga för reaktivitet över den korta vägen?

AARNet använder växlar från Noviflow för sina noder och den Önos Openflow styrenheten. Wilde sa enskilda institutioner kunde välja sin egen hårdvara och mjukvara och att ett antal använde Pica8 växlar och mjukvara, samt Vandervecken Openflow controller, som utvecklats av Google. Openflow är ett open source-protokoll som definierar kommunikation mellan styrprogram och växlar i ett SDN.

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”

Hur man titta på NFL fotboll på nätet i höst