4G i Storbritannien: Varför den långsamma starten på supersnabb trådlös?

Medan Storbritannien har bara har en operatör erbjuder för närvarande begränsade 4G-tjänster, det har varit en lång, svår väg att få ännu så långt.

För de flesta av Storbritanniens mobiloperatörer, 4G utbyggnader förblir månader bort – spektrum lämpar sig för 4G LTE-tjänster var, bara auktioneras ut sist; månad. EE, var dock kunna få droppe på sina konkurrenter, i slutet av förra året att lansera sitt 4G tjänst genom, omfördelning av befintliga spektrum,. Den rullade ut LTE täckning till, 10 brittiska städer och städer, i oktober 2012, och lagt till en annan; sex före år stängd.

Operatören planerar nu att leverera 4G till, ytterligare 17 städer före mars i år, och räknar med 70 procent av den brittiska befolkningen att omfattas av i slutet av 2013, ökade till 98 procent året efter.

EE nuvarande 4G enhets erbjudanden är de vanliga 4G misstänkta: BlackBerry Z10, Nokias Lumia 820 och 920, Samsungs Galaxy SIII LTE och not 2 LTE, Huawei Ascend P1 LTE, HTC One SV LTE och One XL och iPhone 5. (Det , iPhone 5 stöder 1800MHz, det radiospektrum som EE 4G-nät körs på).

Blivande tidiga kommer att behöva gräva djupt för deras 4G: EE standard post-paid taxor börjar på 31 £ per månad för ett paket med 500 MB data, upp till 56 £ en månad med 8 GB (alla är på tvåårskontrakt med obegränsad texter och brittiska samtalsminuter). I januari lade operatören en extra paket som syftar till “superanvändare”, som det sägs utgör mindre än en procent av sina 4G kunder, med en 20GB data ersättning för 61 £ en månad med en handenhet, obegränsade samtal och texter på ett 24-månaders plan.

Det finns också SIM-endast planer finns, från £ 21 med 500 MB data till £ 41 med 8 GB, allt på en ettårskontrakt. Superanvändaren 20GB planen finns även som ett SIM-endast paket för 46 £ en månad under 12 månader.

För dem som bara vill data endast paket, månatliga avgifterna varierar från 1 GB till 8 GB på planer som varar mellan 18 och 24 månader. Den billigaste månadspaket kommer in på £ 15.99, den dyraste £ 25,99, även om vissa av de minst kostsamma planer också komma med en avgift för en Huawei dongle.

Som en del av vår artikelserie undersöker 4G LTE landskapet i hela Europa, tar webbplatsen en titt på hur Frankrikes fjärde generationens tjänster mäter upp.

Rörlighet, australiska flygbolag förbjuda Samsung Galaxy Note 7, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, rörlighet, Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig, Smartphones, iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell

Och vilken typ av hastigheter kan EE kunder förväntar sig med sina 4G taxa? EE har sagt att det siktar att leverera en nedladdningshastigheter konsekvent mellan 8Mbps till 12 Mbps, även om webbplatsens egna tester, som genomfördes strax efter tjänsten lanserades visade resultaten varierar mellan 5MBps och 20Mbps.

För dem som vill ha en 4G alternativ till EE, det finns bara andra alternativ tillgängliga – ett företag som heter Storbritannien bredband. Dock är tjänsten inte är utbredd – det är bara tillgänglig i Swindon, läsning och Southwark i London – och slog som en ersättning för bredband i hemmet. Priserna varierar från £ 21,50 per månad under 24 månader för en lätt använda paketet, upp till £ 40 per månad för en tyngre användning paket, kunna klara hemarbete och TV-tittande, utan fast kontrakt.

Men för dem som vill 4G paket från en mobiloperatör som inte EE, en väntetid på minst flera månader väntar efter ingåendet sista månaden av den brittiska efterlängtade spektrumauktion.

Kommunikation tillsynsmyndigheten Ofcom var oförmögen att sälja spektrumet tidigare som det var tidigare använts för analoga TV-signaler. Men nu kompletta och analoga TV-signaler nu inte mer, med övergången till digitala sändningar i, är spektrumet att säljas.

Auktionen började i januari med EE, HKT – en del av Hong Kong telekom grupp PCCW, tre lyckades nätverk leverantör MLL Telecom, BT dotterbolag nisch Spectrum Ventures, O2 och Vodafone alla registrerar sig för att konkurrera om spektrum i 800 MHz och 2,6 GHz-banden .

Ofcom från början inställd reserv priser på vart och ett av partierna mellan £ 15m och £ 225, det vill säga minst regulatorn förväntas spektrumet att ta in var £ 1,3 miljarder. I slutändan, totalen var £ 2.34bn – inför Ofcoms förutsägelser, men märkbart under £ 3,5 miljarder kanslern i beräkningen när man arbetar ut landets ekonomi för sin höst uttalande. (Och även vägen under, £ 22,5 miljarder kronor 3G auktioner förs in, 2000.)

Fem operatörer var framgångsrikt säkrade trancher av 4G spektrum från auktionen: Vodafone, O2, ett dotterbolag till BT, EE och tre.

De körkort de har vunnit kommer att pågå potentiellt obestämd tid – den kortaste att operatörerna kan hålla spektrumet är 20 år. Efter att Ofcom kan ge fem år varsel återta det för spektrumförvaltning skäl.

Enligt villkoren i auktionen, O2 – som vann en av de 800MHz partier – måste se till 98 procent av den brittiska befolkningen täcks av 4G år 2017. Även om inte alla andra operatörer kommer att möta samma skyldighet, Ofcom sade den förväntar övergången till “driv andra operatörer att utöka sin egen täckning som svar”.

EE kommer snart att ha en kamp för 4G kunder på sina händer efter ett framgångsrikt slutförande av Storbritanniens 4G spektrumauktion.

Auktionsprocessen har varit en lång, utdragen ett, stoppas och började sedan 2008. Det första diskussion om auktionen inleddes 2007, med planer på att sälja av 2.6GHz spektrum, följande år. Det var, försenad igen 2009, efter rättsliga utmaningar från operatörer, inklusive O2. Kom 2010, auktionen var att planerat i till mitten av 2011. År 2011 började Ofcom att fastställa reglerna för auktionen, med avsikt det ska gå framåt i början av 2012.

Och det året, ja – du gissade det – auktionen inte gå vidare, men regulatorn gjorde äntligen börja att övervinna de juridiska hinder och utmaningar som hade envisa det. I mars, utfärdade reviderade auktion förslag, som övergav tidigare planer på att reservera en del av 800MHz spektrum för operatören EE, som man hoppades skulle mildra invändningar från konkurrerande operatörer. (Under 1Ghz spektrum hade avsatts för att säkerställa att alla stora operatörer hade spektrum som lämpar sig för att resa långa sträckor och inomhustäckning. Både O2 och Vodafone redan egna trancher av sådan spektrum.)

I oktober, Ofcom var så övertygad om att det skulle finnas några mer juridiska problem att spåra ur auktionen, skrev den till statssekreteraren för kultur, medier och idrott, att säga just det.

Och hittills verkar det ha visat sig rätt. Med spektrumauktion nu klar, finns det hopp om att EE: s konkurrenter kan ha sin egen 4G LTE-tjänster på nätet från denna sommar.

Nu operatörerna har sina skivor av spektrumet under sitt bälte, måste de ta hand om de bostäder som förlorar sina TV-signaler som följd. En 180 statliga £ systemet kommer att ge ut filter till hem som lider störningar med sin marksänd TV-signal, med en ytterligare jackpot tillgängliga lokaler vars signal inte återställs av filtret för att hitta ett alternativt sätt runt problemet, som att byta till kabel för TV-tjänster.

Kostnaden för 4G

Försäljningen spektrum

Auktionen saga

Medan operatören tre har offentligt sagt att det är ingen brådska att ta ut 4G-tjänster, andra verkar vara laddar: Vodafone, till exempel reklam Z10 på sitt nät som “4G klar”.

Det är kanske inte förvånande att operatörer inte rusar för att distribuera 4G, om EE nyligen kvartalsresultat är något att gå efter. Operatören inte offentliggöra några detaljer om hur många nya abonnenter hade anslutit sig till 4G, eller hur många befintliga användare hade bytt från 3G till 4G – vilket tyder på att siffrorna är sannolikt inte stellar, trots utarbetandet Kevin Bacon i att prygla tjänsten.

Den brittiska 4G marknaden nu befinner sig i något av en övergångsfas: en operatör med 4G-tjänster lever men att hitta lite upptagnings, fem andra ingen brådska att lansera sina egna tjänster, inklusive en ny aktör på marknaden. 2013 skulle bli det år att 4G verkligen tog fart, men om EE kunder brist på entusiasm för LTE och andra operatörers förbehållsamhet är någon indikation, kan det dröja innan Storbritannien är ett 4G nation.

Australiska flygbolag förbjuda Samsung Galaxy Note 7

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig

iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell