40 Gbps hastighetsrekord brutet för trådlöst bredband

En ny affär mellan Tysklands största telco och en gemenskap hotspot leverantör visar ett sätt bärare itu med växande strömmen av mobildata med hjälp av Wi-Fi lossning.

Tyska forskare på jakt efter trådlösa alternativ till fiber anspråk på att ha uppnått 40 Gbps trådlösa överföringshastigheter över en sträcka på 1 km.

Hastigheten är ett nytt världsrekord, enligt forskare vid Fraunhofer-institutet för tillämpad Fasta tillståndets fysik (IAF) och Karlsruhe Institute for Technology. Paret har byggt sändare och mottagare som är verksamma på en 240GHz frekvens – mycket högre än IEEE 802.11n-standarden, som arbetar på 2,4 GHz med topphastigheter på under 1 Gbps.

Den 240GHz frekvens stödjer hastigheter på upp till 40 Gbps, och forskarna lyckats uppnå en överföring mellan två skyskrapor en kilometer från varandra med hjälp av “långväga demonstranternas att bostads radio med hjälp av nya högfrekventa chips.

“Vi har lyckats utveckla en radiolänk baserad på aktiva elektroniska kretsar, som möjliggör liknande höga datahastigheter som i fiberoptiska system, därför tillåter sömlös integration av radiolänk,” Professor Ingmar Kallfass, som koordinerade projektet vid Fraunhofer IAF, sade i ett uttalande.

Den trådlösa tekniken rättegång är en del av Tysklands € 2m Millilink projektet, som letar efter sätt att integrera trådlösa och radiolänkar med optiska nät för att öka landsbygden bredband.

Tyskland fiberbredbandstäckning släpar efter att andra europeiska länder, enligt FTTH Council Europe statistik och forskare hävdar bredbandsradiolänkar kan vara en billigare metod för att leverera högre hastigheter jämfört med om kabel.

Förutom högre hastigheter, kan chips för sändare och mottagare som är verksamma i mellan 200 och 280GHz erbjuder kompakt teknisk montering. Markerna som utvecklats på Fraunhofer IAF har 4mm med 1,5 mm i storlek.

Telekomföretag, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom, Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar, Cloud, Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden, Nätverk, hur man titta på NFL fotboll på nätet i höst

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”

Hur man titta på NFL fotboll på nätet i höst